Mulig fremtid for håndværkerfradraget

2017-08-21 10:25
Håndværksfradraget kan - måske - forlænges til en permanent ordning i 2018. Foto: Icb / Pixabay.
 
Skiftende politisk støtte til boligjobordningen, populært kaldet håndværkerfradraget, kan muligvis forlænge ordningen ud over årets udgang.
 
Af Tore Plougheld

Håndværksfradragets fremtid har længe været som det danske sommervejr: Uklart og umuligt at forudsige. Rød blok, herunder SF og Alternativet, er ikke længere fortalere for ordningen, mens Liberal Alliance heller ikke har støttet op om ordningen, til regeringspartnerne Venstre og Konservatives fortrydelse.

Dansk Folkeparti havde til gengæld ordningen med som en del af deres vækstudspil i foråret 2017. Og med LA tilbage i ”håndværkerbåden” er der igen mulighed for at et flertal i Folketinget kan vedtage at forlænge Håndværkerfradraget, der ellers udløber ved årsskiftet.
 
En lille båd der gynger
Det er dog ikke sikkert at et nyt håndværkerfradrag / boligjobordning kommer til at ligne det nuværende. Ifølge Håndværksrådet er Venstre og Konservative således fortalere for i højere grad at understøtte serviceydelser end håndværk, hvilket Dansk Folkeparti er imod.

Så fremtiden for håndværkerfradraget er stadig usikker og forhandlingen herom vil helt sikkert ikke gøre efterårets politiske forhandlinger på langs og på tværs i Folketingssalen lettere.

Håndværksrådet fastholder dog sit fokus på at få ordningen bevaret og udvidet til en permanent ordning.

” Håndværksrådets holdning er klar. Vi arbejder for en permanent og udvidet ordning efter svensk forbillede, hvor der et større fradrag for både håndværksydelser over en bred kam og service. Håndværksrådet mener, at det ville være vanvittigt at begrænse håndværksdelen, da håndværkerfradraget er det eneste initiativ, der har en dokumenteret effekt på sort arbejde, hvilket er bevist i undersøgelser af både den danske og svenske ordning” lyder det således fra erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet Kristian Brændstrup Bech.

Ikke et ord om topskattelettelser – og dog
Det var sommerens helt store politiske overraskelse da LA meldte ud, at de alligevel ikke vil stå ultimativt fast på en afskaffelse af topskatten i de kommende finanslovsforhandlinger.

Ironisk nok kan deres nyfundne opbakning til boligjobordningen / håndværkerfradraget betragtes som lettelser i topskatten – i hvert fald set fra Håndværksrådets perspektiv:

”Endelig skal man ikke glemme, at håndværkerfradraget giver effekter, der minder om topskattelettelser, fordi at det gør det mere attraktivt at lægge nogle ekstra timer på arbejdet, fremfor at stå og slå søm i derhjemme.

Samtidig holder det hånden under beskæftigelsen i landdistriktsområderne, hvor håndværkerne ikke kan byde ind på store milliardprojekter, som i København, men er afhængige af, at Hr. og Fru Jensen har råd til at få gjort noget ved huset”, fastslår Kristian Brændstrup Bech fra Håndværksrådet.

Læs hele Håndværksrådets egen analyse af situationen her
  Aarhus Haandværkerforening
Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk