Regering splittet om erhvervsuddannelser

2017-09-12 11:07
Med regeringens nye spareforslag er der kalkuleret med at kun 18% af ungdomsårgangen i 2020 vælger en erhvervsuddannelse. Foto: TiBine / Pixabay.
 
Ambitionerne om at 25% af de unge skal gå ervhvervs-vejen er for længst opgivet. Kun 18% tror regeringen nu på vil vælge en faglig uddannelse. Derfor skæres der massivt i budgetterne til erhvervsuddannelserne - til næste år op til 400 mio. kr.
 
Fra Håndværksrådet
 
Høje ambitioner rimer ikke på nedskæringer. Derfor skylder regeringen både virksomhederne og de unge at være ærlig som sine ambitioner for erhvervsuddannelserne.

Regeringen har taget endnu et skridt hen imod et samfund, hvor faglært arbejdskraft importeres fra udlandet, og hvor stadig flere danskere bliver ufaglærte og står uden for arbejdsmarkedet.

Det er en af konsekvenserne af, at regeringen nu nedskriver sine forventninger til, hvor stor en del af en ungdomsårgang, der tager en erhvervsuddannelse i 2025 – og at regeringen vel at mærke bruger den fremskrivning som baggrund for yderligere nedskæringer på erhvervsuddannelserne.

”Der er en overhængende fare for, at regeringens meget dystre fremskrivning bliver en selvopfyldende profeti. Det er forbløffende, at regeringen både kan tale om, at flere skal tage en erhvervsuddannelse, og at kvaliteten af uddannelserne skal hæves, men at regeringen samtidig præsenterer et finanslovsforslag med yderligere nedskæringer på erhvervsuddannelsesområdet”, siger chefkonsulent i Håndværksrådet, Dorte Kulle.

Læs også: Regeringen vil spare 400 mio. kr. på erhvervsuddannelserne

Hidtil har ambitionen været, at 25 pct. af en ungdomsårgang tager en erhvervsuddannelse i år 2020. I dag er det dog kommet frem, at regeringen nu kun regner med, at 22 pct. vælger en erhvervsuddannelse i 2020. nu er status, at godt 18 pct. tager en erhvervsuddannelse.

Virksomheder og unge har krav på klar tale
Håndværksrådet repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, som er dybt afhængige af faglært arbejdskraft for at være konkurrencedygtige, fortsat at uddanne lærlinge og på andre måder bidrage til lokalsamfundene landet over.

”Regeringen skylder både virksomhederne og de unge at være ærlig om sine ambitioner. Lige nu stritter ambitioner og de ressourcer, man er villig til at bruge på fremtidens faglærte, i hver deres retning, og det er uholdbart”, siger Dorte Kulle.

Kontakt
Chefkonsulent Dorte Kulle, telefon 22 17 47 17
Kommunikationschef Frederik Faurby, telefon 51 34 43 77
  Aarhus Haandværkerforening
Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk