Borgmester: Alle taber hvis erhvervsskolerne skal spare

2017-09-13 11:06
På forårets DM i SKILLS i Aalborg åbnede statsminister Lars Løkke Rasmussen selv konkurrencen og roste de unge for deres vilje til at dygtiggøre sig inden for håndværksfagene. Nu skærer regeringen voldsomt ned på deres egne mål for, hvor mange unge der skal tage en erhvervsuddannelse. Foto: Tore Plougheld.
 
Odenses borgmester og fagforbundet 3F vil have regeringens bebudede besparelser på erhvervsskolerne taget af bordet.

Af Politiken og Tore Plougheld, Aarhus Haandværkerforening
 
 
"Ord og handling hænger ikke sammen - og hvad der er endnu værre: Både de unge og samfundet taber på regeringens bebudede millionbesparelser på erhvervsskolerne."

Det er meldingen fra Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), som nu vil henvende sig til regeringen sammen med fagforbundet 3F's formand Per Christensen.

"Det er det dummeste tidspunkt at begynde at spare på erhvervsuddannelserne i det omfang, som regeringen vil gøre her. I mange år har der ikke været så gode udsigter til at kunne få læreplads og job som faglært, som der er nu. Det er hele fødekæden til den del af vores erhvervsliv, hvor velstanden bliver skabt, som man sparer på her - og det er tosset. Især nu hvor vi kan se, at der er vækst og efterspørgsel på arbejdskraft".

Læs hele artiklen her
 
Odenses borgmester og 3F står ikke alene med deres kritik og bekymring. Også Håndværksrådet, som repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, har været ude at undsige regeringens spareforslag:

”Der er en overhængende fare for, at regeringens meget dystre fremskrivning bliver en selvopfyldende profeti. Det er forbløffende, at regeringen både kan tale om, at flere skal tage en erhvervsuddannelse, og at kvaliteten af uddannelserne skal hæves, men at regeringen samtidig præsenterer et finanslovsforslag med yderligere nedskæringer på erhvervsuddannelsesområdet”, lød det således i går fra chefkonsulent i Håndværksrådet, Dorte Kulle.
 
 
FAKTA:
I år søgte kun 18,5 procent ind på en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, mens 74 pct. valgte gymnasiet. For ti år siden var det 30 procent af en folkeskoleårgang, der søgte ind på erhvervsskolerne.

Den nationale målsætningen er, at mindst 25 procent af de unge i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, og at andelen skal op på 30 procent i 2025.
  Aarhus Haandværkerforening
Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk