Dåser og DJ’s – og noget om murskeer
Tusindvis af skoleelever gik på opdagelse blandt de østjyske erhvervsuddannelser til det årlige AarhusSkills og fik prøvet kræfter med både fremmedartet værktøj og samarbejde i konkurrencer på tid hvor både hoved og hænder skulle være skruet helt rigtig på.
Fra Aarhus Haandværkerforening
Foto: Tore Plougheld
12. november 2024
Du tager tre sportshaller i Aarhus og fylder dem op med unge håndværkere og erhvervselever, der hver især har medbragt alt fra mursten til vaffeljern til krøllejern og ægte, levende kyllinger (som gerne må klappes). Tilsætter dernæst et par tusinde skoleelever fra 7. – 10. klassetrin, et par oplagte show-værter og live DJ’s og stikker dem dernæst benævnte murskeer, vafler, kanyler og kunstige kopatter i hænderne, læner dig tilbage og betragter resultatet.
Kaos er måske det første ord der beskriver situationen. Men også kreativitet, nysgerrighed og en forsigtig puffen til egne grænser i mødet mellem eleverne i folkeskolen og de unge rollemodeller fra de mange forskellige håndværkerfag og erhvervsskoler, der denne dag fyldte hallerne omkring Ceres Park i Aarhus til bristepunktet.
Den skarpe ende
At stå med en ægte og bogstavelig talt sylespids kanyle i hænderne er langt fra hverdagskost for de fleste. Hvis de da ikke er læger, sygeplejersker eller sosu’er eller studerende på en af disse uddannelser. Det var derfor med en forståelig tøven og kun gennem rolig og omhyggelig instruktion at de nysgerrige skoleelever formåede at fylde kanylerne op med væske og derefter indsprøjte denne i en træningsdukke.
Og det er kun ét blandt mange eksempler på hvordan mødet med praktiske opgaver og unge rollemodeller fra erhvervsuddannelserne år efter år er med til at åbne øjnene og flytte nogle grænser hos de titusindvis af udskolingselever der besøger Skills i byer som Aarhus og København.
Siden 2013 har AarhusSkills således inviteret indenfor til ”gå-på-opdagelse-dag”, i år med deltagelse af bl.a. AarhusTECH, Jordbrugets UddannelsesCenter , Aarhus Business College og SOSU Østjylland.
Målet er at give udskolingseleverne et glimt af hvad de forskellige erhvervsskoler og -uddannelser kan i praksis. Hvad enten det er at lave isvafler, fodre kyllinger eller lægge brosten – eller lifte patienter fra en stol til en seng eller omvendt. For i en tid hvor ungdomsårgangene er små og manglen på arbejdskraft stigende – især i erhvervsfagene – er det måske vigtigere end nogensinde før at eleverne i folkeskolen får øjnene op for alle de mange fag de kan vælge at kaste sig over når de forlader folkeskolen – eller i hvert fald nogle af dem. Af pladshensyn var flymekanikerne og kranførerne for eksempel ikke lige repræsenteret denne dag i hallerne i Aarhus.
DJ og dåse
I den store hal i Ceres Arena var der linet op med både DJ-pult og en hel masse borde inddelt i zoner med forskellige farver. Her var rammerne sat for den årlige konkurrence mellem ca. 150 hold fra en lang række 8. klasser, som på tid skulle dyste i forskellige opgaver, der krævede både overblik, fingersnilde, forståelse af opgavens udførelse og ikke mindst samarbejde for at komme i mål.
Det vindende hold og resten af deres klassekammerater får til næste år en tur med et besøg ved EuroSkills, de europæiske mesterskaber for lærlinge i erhvervsfagene, der i 2025 foregår i Herning.