DM i SKILLS 2023: ”Det ER stort og nu bliver det RIGTIG stort!”


Danmarks bedste lærlinge på tværs af 45 forskellige håndværk dyster lige nu med og mod hinanden ved DM i SKILLS 2023 der i år foregår i Messecenter C i Fredericia. Hans Kongelige Højhed Kronprinsen åbnede årets konkurrence med at minde deltagerne om kæmpe i den olympiske ånd.

Tekst og foto: Aarhus Haandværkerforening
02. februar 2024

Efter to års ufrivillig coronapause er dørene ikke bare åbnet, men smækket op på vid gab, når SkillsDanmark i år for 25. gang har inviteret til det officielle landsmesterskab for unge talentfulde håndværkere.

Intet mindre end 45 fag er i år med i konkurrencen, men SKILLS rummer også 26 såkaldte demonstrationsfag hvor andre håndværk bliver vist frem med faglig stolthed. Dertil kommer en række udstillere af tekniske skoler, fagforbund, lærepladskollegier og meget andet, der alt sammen skal tiltrække opmærksomheden fra tidens mest eftertragtede befolkningsgruppe: Unge mennesker på vej til at vælge en uddannelse.

Og med alt fra lastvogns-simulatorer og lykkehjul til en tur i cockpittet på et jagerfly var og er der også alverdens aktiviteter at deltage i for de besøgende, som naturligvis også kan se med på første parket når de udvalgte konkurrencedeltagere går løs på deres tildelte opgaver, hvad enten de dyster indenfor uddannelser som tjenere, sosu-assistenter, frisører og kosmetologer eller tømrere, lastbilmekanikere, tækkere, konditorer og slagtere.

Intet er for stort eller småt til at kunne kaldes et håndværk; fra urmagernes mikroskopiske komponenter til vejgodstransportørernes paller, kraner og containere. Alle er de i sving lige nu, fredag og lørdag i kampen om en plads på podiet og en plads på næste års landshold, der skal repræsentere Danmark ved World Skills og ved EM i Polen til September i år. Desuden skal Danmark selv være vært ved europamesterskabet, EuroSkills i 2025.

”Det har været ventetiden værd”
På en bølge af øredøvende larm og taktfaste klapsalver bød formand Søren Heisel velkommen i Messe C kl. 9 torsdag morgen. De to foregående år har SKILLS været aflyst på grund af corona-pandemien, og det var da også en svært lettet, glad og næsten utålmodig formand der i rampelyset og opmærksomheden fra mange hundrede fremmødte gæster kunne kridte banen op:

”Vi har ventet længe, men det har været ventetiden værd. For jeg ved, at vi alle har brugt tiden på at sætte nye standarder og stræbe efter endnu højere mål. Derfor er det med den allerstørste glæde at vi nu med to års forsinkelse kan afholde SKILLS igen, og i år endda fejre vores 25-års jubilæum. Det hér er stort, og nu bliver det RIGTIG stort”, lød ordene fra formand Søren Heisel.

Værtsbyen Fredericias borgmester Steen Wrist valgte at fortælle en personlig historie som far til en skoletræt dreng, der først ved mødet med SKILLS i København for tre år siden fik vendt skuden til en fornyet interesse for at lære nyt og bruge sine hænder.

”Han endte faktisk med at få flotte karakterer i både 9. og 10. klasse takket være et værkstedsforløb med en ugentlig dag hos en elektriker. Og ved i, hvad han brugte sin gode eksamen til? – til at tage en håndværksuddannelse!”, lød det til et jubelbrøl fra salen.

Regionsformand Stephanie Lose brugte SIN taletid på at opsummere den nuværende arbejdsmarkeds- og uddannelsessituation:

”I regionen så vel som inden for den private sektor hører vi kun én ting i øjeblikket: Skaf nogle flere pædagoger. Skaf nogle flere sosu-elever; betjente; elektrikere; I det hele taget: Skaf nogle flere. Det siger alt om hvor vi står lige nu, og derfor er det så afgørende at have et arrangement som SKILLS til at vise både hvad erhvervsuddannelserne kræver og hvad de kan”, lød det fra formanden i Region Syd.

Kronprinsen henviste til de olympiske dyder
Hans Kongelige Højhed, Kronprins Frederik, var den sidste taler på scenen inden de utålmodigt ventende deltagere kunne komme ud og komme i gang med deres opgaver.

”På vej herind så jeg så mange ting der er så berigende og positive: Jeres ranke ryg; et skævt smil; og et glimt i øjet der viser mig, at I er motiverede og virkelig VIL det hér. Det skal I være stolte af, og det skal I tage med tilbage og lade være jeres inspiration i hverdagen, for I har noget at have det i.

Men selvom der går konkurrence og medaljer i den skal I også huske at I er sammen om det her og have respekt for hinanden. Her tænker jeg på de ord, der binder atleterne i de moderne olympiske lege sammen, og som også gælder for jer: ”Excellecy. Respect. Friendship”. Tag dem til jer og gå så ud og gør jeres bedste”, lød det fra Kronprinsen, der selv har konkurreret på elitesportsniveau og også siddet i Den Internationale Olympiske Komité.

Da alt var sagt fra scenen trykkede Hans Kongelige Højhed Den Store Røde Knap i bund fra scenen, og udløste hermed en sky af konfetti ud over de forsamlede tilskuere og deltagere, der igen kvitterede med hyl og taktfast trampen og klappen.

DM i SKILLS 2023 er i gang.

FAKTA:
DM i SKILLS foregår i år i Fredericia 2. – 4. februar.
Fredag er dørene åbne for besøgende fra 8.00 – 17.00 og lørdag 8.00 – 15.30
Der er konkurrence i 45 fag og yderligere demonstration af 26 fag

Find mange flere billeder fra torsdagens åbning og konkurrencer på Aarhus Haandværkerforenings Instagram-profil.

Læs alt om DM i SKILLS 2023 her

×