”Vi håndværkere skal have respekt for det vi laver”

22-årige August tog håndværkervejen efter folkeskolen, blev klejnsmed og lærte undervejs at det ikke handler om at være ”smart i en fart”. I 2022 blev han kåret til Årets Lærling.

Fra Aarhus Haandværkerforening
17. januar 2023

Folkeskolen og August Haaber Nielsen blev aldrig helt gode venner. Og da klassekammeraterne én efter én valgte gymnasievejen ”fordi håndværk stadig bliver betragtet som noget nemt og ikke et seriøst alternativ til gymnasiet” som August selv formulerer det, gik han den anden vej.

Alt dét med bøger og flere tal var ikke lige sagen da den 15-årige Aarhus-knægt blev færdig i skolen og skulle videre i sit liv. Men som han skulle sande kræver moderne håndværk at både hoved og hænder virker som de skal – og at det, at lære et håndværk – og begå sig som helt ung på en arbejdsplads fuld af voksne – er en udfordring for livet.

”Jeg var kun 15 år gammel da jeg fik min læreplads. Jeg var eneste lærling og savnede noget socialt – især når jeg kunne se at mine gamle klassekammerater fra skolen festede igennem onsdag aften når de havde lyst, mens jeg selv skulle møde på værkstedet kl. 7 næste morgen. Og hvis jeg havde sådan en ”smart i en fart”-attitude overfor svendene så kunne jeg godt glemme det, for det virkede ikke.

De var strenge og de var meget ældre end mig, men det var også fedt, for efterhånden som jeg prøvede, fejlede og prøvede igen og efterhånden lærte tingene og fik lov at arbejde mere selvstændigt, så fik jeg selvfølgelig også meget mere selvtillid”, forklarer August, der endte med at blive indstillet til en medalje hos Østjyllands Medaljefond efter svendeprøven og læretiden i Waldemar Christensen Smedje og nu læser videre til maskiningeniør.

Eks-EUX
Augusts håndværksuddannelse skulle egentlig have kørt gennem den kombinerede gymnasie- og håndværkslinje EUX, der populært sagt kombinerer studenterhue og svendebrev. Men sådan kom det ikke til at gå for ”mester” ville det anderledes:

”Jeg fik gjort det helt klart at jeg ikke ville få den læreplads jeg gik efter hvis jeg skulle tage min klejnsmeduddannelse via EUX. Firmaet sagde ganske simpelt til mig at skoleperioderne på EUX er så lange at lærlingene glemmer alt for meget af det, de har lært inden de kommer tilbage ”på gulvet” i værkstedet, så det kunne ikke komme på tale.

Derfor var jeg efter et halvt år på Aarhus TECH nødt til at skifte linje fra EUX til EUD, for jeg VILLE være klejnsmed og det SKULLE være hos Waldemar Christensen – for det er et lille sted hvor man får lov at prøve nærmest alting og selv skal skære, bukke og bøje de emner man arbejder med – og det er dér man virkelig lærer noget”, forklarer August, der dermed også måtte se drømmen om den traditionelle studenterkørsel forsvinde. En tradition, han stadig undrer sig over skal være forbeholdt de gymnasiale elever og ikke også håndværkerlærlingene.

”Hvorfor har vi egentlig den forskel? Håndværkerne skal altså have mere respekt for deres eget fag, for alle, der gennemfører har virkelig kæmpet for det. Stået tidlig op om morgenen, tjent deres egen lærlingeløn og er vokset som personer undervejs – så det er der da al mulig grund til også at markere”, mener August.

Helt snydt for fest og fejring blev den meget unge klejnsmedesvend dog ikke.

Helt i chok
”Årets Lærling 2022 belønnes for at udvise stor interesse, have flair og være i besiddelse af stor videbegærlighed i løsningen af virksomhedens opgaver… han er en eftertragtet kollega takket være sit lyse sind, lethed til smil og gode fysik”.

Ordene faldt på Aarhus rådhus 22. april 2022 og var møntet på August, der var mødt op til Medaljefondens uddeling for at modtage en sølvmedalje for en vel gennemført læretid og svendeprøve. Og de fik rusket godt op i den unge klejnsmed.

”Jeg gik nærmest helt i chok. Jeg mener, jeg havde jo allerede fået en medalje, og jeg vidste ikke engang hvad det var. Men klart at jeg blev endnu mere stolt, for jeg havde jo kæmpet for det. Og man skal virkelig ville det, hvis man vil være håndværker – modsat hvad alle studievejlederne i folkeskolen sagde.

Dén gang da jeg forlod skolen for at gå i lære tænkte jeg mest noget i retning af: ”Nu skal jeg satme vise dem”; det kræver mere at være håndværker end de tror, og der er altid mulighed for at læse videre – som jeg selv gør nu. Og at bygge trapper, søjler og andre bygningskonstruktioner er altså ikke noget man bare lige gør”, forklarer August, som i dag læser til maskiningeniør og arbejder for Danfoss.

Han har siden sin svendeprøve stillet op som rollemodel i en række forskellige sammenhænge og det bliver han nok ved med, for som han selv siger:

”Nu VED jeg hvad godt håndværk kan, og det er mega-fedt. Og at der som sagt altid er mulighed for at læse videre og bygge mere på. Men håndværkerne skal også huske have respekt for deres eget fag, for alle har kæmpet for det, de har opnået, og det har de al ret til at være stolte af”, slutter August Haaber Nielsen – Årets Lærling 2022.

Har du en lærling du vil indstille til medalje i 2023? Læs mere her

×