Ny portrætserie

I januar 2020 udkommer 5 nye videoportrætter af unge østjyske kvinder, der alle har afsluttet deres uddannelse. Se filmene her
 

Videoportrætter

I portrætserien 10 VI KA LI kan du møde ti østjyske håndværkere, som er så dygtige til deres fag, at de har modtaget en medalje for det. 10 VI KA LI er skabt i et unikt samarbejde mellem kulturinstitutionen Opgang 2, Aarhus Kommune, Aarhus Haandværkerforening og LO Aarhus, og er støttet af Varelotteriet. Se dem her
 

Det gode håndværk

Varelotteriet har i samarbejde med dk4 udarbejdet en tv-programserie om det gode håndværk. Du kan se de enkelte afsnit her.

Puslespil uden alle brikker

Mange brikker skal findes, før Den Gamle By kan genopføre et hus, der blev revet ned for mange år siden. Og så skal der også lige være plads til Aarhus Haandværkerforenings gamle laugssal.
 
Et gammelt, sort/hvidt billede viser en dreng, der balancerer på byggematerialerne fra en nedrevet bygning. Til venstre ligger en stålbjælke på jorden. Til højre stritter en smadret trappevange med knækkede balustre op – lige ved siden af en bjælke fra husets bjælkelag.
 
Billedet med drengen viser nogle få af de brikker, restaureringsarkitekt Jonas Rump Nielsen, Den Gamle By, har brugt til at tegne et hotel fra Ringsted, der blev revet ned i 1970.
– Jeg kan se flere ting på billedet. At der var brugt stål i bygningen, profileringen på trappevangerne, balustrenes udseende og man skimter linoleum på trappetrinene. På siden af bjælken kan man se noten til indskudsbrædderne, forklarer Jonas Rump Nielsen.
 
Efterlysning i aviserne
Nogle af de centrale brikker i puslespillet er de gamle bygningstegninger. Men de viser ikke interiøret. På det område er gamle billeder bedre, hvor man af og til kan se gerichter, fodlister, døre, gulve, lofter mm.
 
Men det har ikke været let at få fat på billeder fra husets indre. Derfor har Jonas Rump Nielsen ledt efter denne type brikker gennem aviserne i Ringsted. Og det har givet pote:
– Via avisen har vi fået en del billeder fra personer, der har arbejdet på hotellet. Flere af de tidligere ansatte har også fortalt om farverne i huset – og de er jo vanskelige at se på de sort/hvide billeder, smiler han.
 
Et klassisk udtryk
Den Gamle By rekonstruerer hotellet fra Ringsted af flere årsager. Først og fremmest var det umuligt at finde en hjørneejendom, der skulle rives ned, som kunne flyttes til museet.
– Men vi havde også krav om højde og størrelse på huset, og desuden ønskede vi et klassisk udtryk med pudsede facader, forklarer Jonas Rump Nielsen.
 
Han ved godt, at han ikke kan forvente at finde alle brikker til puslespillet. I stedet kan han bruge løs af den generelle viden om historisk byggeri, som Den Gamle Bys håndværkere og arkitekter ligger inde med.

Plads til laugssalen
En af de brikker, Jonas Rump Nielsen skulle finde plads til, er Aarhus Haandværkerforenings laugssal fra 1931. Den skal ligge på husets første sal, så allerede ved udvælgelsen af huset havde Den Gamle By fokus på husets etagehøjde, brystningshøjde og vinduestakt.
– Det var dog nødvendigt at ændre en smule på vinduestakten. Og det lykkedes at få indbygget laugssalen uden at ændre ret meget på bygningen, slutter Jonas Rump Nielsen.

Gratis brancheregister

Som medlem af Aarhus Haandværkerforening kan du få din virksomhed optaget i vores brancheregister, der oprettes her på siden i den kommende tid. Brug formularen her
  Aarhus Haandværkerforening
Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk