Medaljefesten 2025: Godt håndværk har lang levetid

Smukke ord fra blandt andet borgmester Anders Winnerskjold, da Dansk Industri og Håndværks Medaljefond i Østjylland for 36. gang hædrede årets dygtigste nyuddannede svende.

Fra Aarhus Haandværkerforening
4. juni 2025

Solen skinnede og Akademisk Kor sang den smukke ”Danmark, nu blunder”. Men i den tætpakkede byrådssal på rådhuset i Aarhus var der bestemt ingen der sad og halvsov.

Blandt de hundredvis af festklædte mennesker der denne eftermiddag havde taget plads på stolerækkerne var stemningen på én gang afslappet og spændt; alle var tændt. Bevidste om det højtidelige øjeblik, indhyllet i den ellers fredelige og halvtunge forårsluft der trængte ind gennem de høje vinduer.

For 36. gang var det tid til at uddele medaljer til de bedste af de bedste håndværkersvende fra året der gik, og i år var 24 unge og voksne lærlinge indstillet til denne ære.

Dagens vært var byens borgmester, Anders Winnerskjold, der dermed kunne holde åbningstalen til de næste par timers festivitas.

”Godt håndværk har en lang levetid. Det er rådhuset her og dets mange fine detaljer et godt eksempel på. Når man arbejder her til daglig, er det en god påmindelse om hvad håndværk kan og bør være. Og det er stort at tænke på, at vi både i fortiden og i dag er begavet med så dygtige faglærte. Det inspirerer os andre til også at gøre os umage”, lød det fra Aarhus’ unge borgmester, der i år havde sin debut som vært for det traditionsrige arrangement.

Også medaljefondens formand, anlægsgartner Henrik Hoffmann, gav dagens hovedpersoner et par ord med på vejen:

”Uden jeres hårde arbejde og viljestyrke var der ingen fest. Og at det er mere vigtigt end nogen sinde før kan ses af, at vi alene i Region Midt står og mangler 10.000 faglærte håndværkere. I dag. I næste uge kommer vi til at mangle endnu flere, hvorimod vi har et overskud af ufaglært arbejdskraft. Med jeres uddannelse og den indstilling I har lagt for dagen, har I sikret jer en stabil fremtid. Og I er allerede nu en del af en fælles indsats der skal inspirere endnu flere til at gå håndværkervejen”, formanede den erfarne anlægsgartner.

”En vellidt, glad og meget smilende kollega”
Herefter var det tid til at fremhæve en særlig medaljemodtager. En ung svend, der endnu mere end de øvrige fremstår som den ideelle rollemodel, ikke alene for sit fag og sit valg af uddannelse, men for hele håndværkertraditionen.

Medaljefondens næstformand Margrete Larsen læste op af den indstilling, der sikrede modtageren titlen som Årets Lærling:

”Superlativerne står som perler på en snor i indstillingen til Årets Lærling 2025. Ord som vellidt, glad, meget smilende, dygtig, vidende, grundig, kvalitetsbevidst og ordentlig… siger det hele. Han deler med stor glæde ud af sine kundskaber; tager sine kampe, rejser sig igen og kommer stærkere ud på den anden side. Alle vil gerne arbejde sammen med ham, for han går forrest når det gælder, og han er et forbillede på hvordan en dygtig håndværker og kollega i faget bør være”.

Årets Lærling 2025 er anlægsgartner Bastian Sejr Conrad, udlært hos Buus anlægsgartner.

Fulgt af bragende klapsalver rejste den garderhøje unge anlægsgartner sig herefter atter fra sin plads for at modtage endnu et diplom samt blomster og et fedt ur som beviset på at han i år, omgivet af dygtige svende fra en bred vifte af fag, er den bedste af de bedste.

Klassisk håndværk og moderne gastronomi
Endnu en hæder skulle uddeles før dagens medaljeceremoni var til ende. Nemlig til en helt særlig person med rødder i Østjylland, som gennem sit håndværk og sin personlighed har været med til at sætte Østjylland på landkortet.

Tidligere har så forskellige personer som eventyreren Troels Kløvedal, filantropen og købmandsfruen Karin Salling og Hans Kongelige Højhed Prins Joachim modtaget titlen som Årets Æreshåndværker. Nu kunne bestyrelsesmedlem i Medaljefonden Jørgen Berthelsen løfte sløret for hvem der i år skulle tildeles prisen:

”Hans talent rækker langt ud over Danmarks grænser. Hans dedikation, unikke stil og sans for detaljer gør ham til vores vel nok mest velrenommerede kok i dag. Og så evner han i sjælden grad at inspirere andre og påtager sig fuldt og helt ansvaret som mentor for nye kokke i faget”.

Wassim Hallal, Michelin-kok og ejer af Restaurant Frederikshøj, er Årets Æreshåndværker.

En meget tydelig berørt og stolt Wassim trådt derefter op på talerstolen for at takke for udnævnelsen:

”Det er en stor ære. Og det driver mig til at vise at vi kan gøre en forskel hver eneste dag i fællesskab. Til jer unge, der lige har modtaget medaljer fordi I er de dygtigste af de dygtigste: Bliv ved med at tage jeres håndværk alvorligt. For det fortjener vores by”.

Med vores nationalsang ”Der er et yndigt land” afsunget i fællesskab i byrådssalen var den formelle del af dagens program hermed forbi, og efter det ligeledes traditionelle gruppebillede på trappen op til byrådssalen var det tid til at indtage en storslået buffet i den store rådhushal til tonerne af levende musik.

LÆS MERE OM DE TIDLIGERE MODTAGERE AF TITLEN ÅRETS ÆRESHÅNDVÆRKER HER

LÆS MERE OM MEDALJEFONDEN OG HVORDAN DU KAN INDSTILLE DIN LÆRLING TIL MEDALJE HER