Byggepriserne fortsætter himmelflugten

 

Materialepriserne skyder forsat i vejret. Materialeomkostningerne er steget med 15 pct. sammenlignet sidste år. Det presser en branche, hvor mange virksomheder i forvejen har drejet nøglen om eller er konkurstruet.

Fra SMVdanmark
12. januar 2023

Bygge- og anlægsbranchen har i flere måneder befundet sig i en storm med stigende materialepriser, faldende aktivitet og rekordmange konkurser. Disse udfordringer har præget branchen og er taget til i løbet af 2022.

En tidligere analyse viser, at branchen i 2022 nåede et rekordlavt aktivitetsniveau for erhvervsbyggeriet. Det faldende aktivitetsniveau og de stigende priser tvinger flere virksomheder til at lukke.

Alene i november 2022 har 181 bygge og anlægsvirksomheder måtte dreje nøglen om. Den hårde modvind ser dog ikke ud til at vende lige foreløbig. Priserne stiger forsat, hvilket byggebranchens fortjeneste grundet den udbredte brug af fastpriskontrakter, mens kunderne samtidig bliver mere tilbageholdne.

Hovedpointer fra undersøgelsen

Tredje kvartal 2022 opleves den højeste stigning i materialeomkostningerne i mere end 10 år

Materialeomkostningerne i byggebranchen er steget med 15 pct. fra tredje kvartal 2021 til tredje kvartal 2022

Materialeprisudviklingen er på over 12 pct. og op mod 18 pct. på tværs af arbejdsopgaver

Varer af sten, beton, cement, asbest ol. har bidraget med 2 pct. til prisudviklingen på de mest brugte varegrupper i oktober 2022, og har dermed bidraget mest til udviklingen.

Find hele analysen her

×