“Jeg kunne aldrig falde for en håndværker”

 

Tømrer, boligstylist og stand up-komiker Anders Nielsens opråb er blevet delt mere end 20.000 gange på facebook. Følg dine drømme, bliv faglært og gå imod strømmen, lyder det fra den populære rollemodel.

Tekst og foto: Bragt med tilladelse af Anders Nielsen, tømrer og stand up-komiker.
30. august 2023

JEG KUNNE ALDRIG FALDE FOR EN HÅNDVÆRKER, FOR JEG VIL HAVE EN KÆRESTE MED AMBITIONER!

Sådan sagde en kvinde til mig, da jeg fortalte at jeg er uddannet tømrer. Hun var selv lægesekretær.

I alt for mange år, har fortællingen været at ”hvis du ikke kan blive andet, kan du altid blive håndværker”. Den misforståelse skal vi have ryddet af vejen! Og jeg går gerne i spidsen for det. For det er bestemt ikke alle, der kan blive håndværkere!

I min verden er det at tage en erhvervsuddannelse absolut ikke et udtryk for manglende ambitioner – tværtimod. Du skal KONSTANT kæmpe imod en fordummende samfundsopfattelse og for nogen, kommer det i kølvandet på et hårdt folkeskole-forløb, som ikke har tilgodeset deres kompetencer. Det kræver fandeme mod og viljestyrke at hænge i.

Man kan opnå store mål og drømme ved at gå imod strømmen og blive faglært, det handler bare om at finde sin egen vej og knokle hårdt for det!

Siden jeg gik i lære som tømrer er jeg blevet kåret til ”Årets Boligstylist” af Boligmagasinet, har haft min tidligere lejlighed i mere end 10 forskellige boligblade. Jeg har købt og renoveret en murermestervilla i Valby og på 10 år skabt mig en friværdi på mere end 7 mio. kr. Alt sammen pga. mine kloge hænder! For ganske nyligt, blev jeg tilbudt 11 mio. kr. for mit hus. Et tilbud jeg har takket nej til, fordi jeg ikke ønsker at sælge mit drømmehus til spotpris!

Opgør med fordommene
Et hav af tilfældigheder gjorde, at jeg skiftede retning fra matematisk student, til at gå i lære som tømrer. Den åbenbaring byggebranchen gav mig, ville jeg gerne give videre, så de unge også kunne få øjnene op for erhvervsuddannelserne – og ikke være afhængige af lige så mange tilfældigheder, som mig.

Derfor skrev jeg i 2019 et opslag, der hed ”Det er kun de dumme, der bliver håndværkere”. Opslaget blev delt mere end 40.000 gange og nåede ud til 2,2 millioner. I dag bliver det brugt i undervisningen på den del erhvervsskoler og hænger sågar på Arbejdermuseet. Sidenhen har jeg mødt flere unge mennesker, der har fortalt, at de er gået i lære som tømrer pga. mig. Noget som jeg er sindssygt stolt af og bliver utrolig rørt over! Det er SÅ surrealistisk!

Mine kloge hænder, har bragt mig i 3 forskellige boligprogrammer, bl.a. ”Til Salg i 100 år”, hvor jeg blev tildelt 5 usælgelige huse, der havde været til salg i mere end 10 år. På 3 dage ved hvert hus og for ingen penge, skulle jeg gøre dem salgsbare. Alle 5 huse blev solgt inden programmet havde præmiere!

De seneste par år har jeg levet af at formidle. Alt sammen med afsæt i min baggrund som håndværker. Det gør jeg via stand-up, taler, foredrag og lignende. Jeg er kreativ tekstforfatter og aktør i såvel underholdende håndværker-sketches som oplysningskampagner.

Svendeprøve som stand up-komik
I 2022 lavede jeg onemanshowet ”Svendeprøven”, der omhandler mine oplevelser i byggebranchen. Jeg lejede Bremen Teater med plads til 648 publikummer. Showet blev udsolgt på kun 6 dage og kastede et ekstrashow af sig – der også blev udsolgt. Derudover oprettede jeg yderligere 3 shows i resten af landet og endte med over 1800 solgte billetter. Tilmed hører jeg på vandrørene, at jeg er i Top-5 over danske komikere, der har udsolgt Bremen Teater hurtigst.

(Showet ”Svendeprøven” kan ses gratis på YouTube)

Kulminationen på mit liv som håndværker, kom i tirsdags, hvor jeg var inviteret til møde med Statsminister Mette Frederiksen og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. Vi var en lille skare på 10 ildsjæle, der skal være med til at sætte retningen for erhvervsuddannelsernes fremtid, da regeringen mener vi allerede gør en forskel for de faglærte!

JEG TØR IKKE AT TÆNKE PÅ HVAD JEG KUNNE HAVE UDRETTET, HVIS BARE JEG HAVDE HAFT AMBITIONER!

Kære læser, du skal være meget velkommen til at dele opslaget, så vi kan få ændret opfattelsen af erhvervsuddannelserne – især overfor de unge med STÆDIGE og UVIDENDE forældre! At blive faglært er ikke uambitiøst. Vi er dybt afhængige af at unge vælger den retning i livet, så de kan skabe- og definere Danmarks fremtid. Uden os er klimamålene uopnåelige!

Der er brug for ALLE i samfundet – men lige nu er der lidt mere brug for faglærte. Den grønne omstilling skal primært løses fra stilladset frem for hæve/sænkebordet!

Tak for din tid!

Dette indlæg blev oprindelig bragt på facebook 20. august 2023 og kan findes HER

×