SMV’ernes inspirationspris 2024 uddelt i Aarhus
Skejby Rangers og Buus A/S var blandt modtagerne da Erhverv Aarhus holdt konference og uddelte priser for bl.a. socialt bidrag og grøn omstilling
Fra Aarhus Haandværkerforening
Foto: Tore Plougheld
24. september 2024
Du tager et gammelt savværk i et industrikvarter i Aarhus’ sydlige udkant. Hænger krystallysekroner op under det hævede tag og arrangerer en lille lounge med sofaer og blød jazzmusik i indgangsområdet. Og gør plads til en masse mennesker. Så står du i en af tidens hotteste konferencefaciliteter, Savværket i Viby J.
Her havde Erhverv Aarhus sat det halve af byens erhvervsliv stævne torsdag 19. september til deres årlige konference med spændende oplægsholdere, der talte om alt fra fremtidsforskning til sikkerhedssko og bæredygtig blomsterproduktion. Kort sagt en blandet buket hvor uddelingen af SMV’ernes Inspirationspris 2024 var kronen på værket af denne dag, der havde det overordnede tema ”Forretningsudvikling”.
Et spørgsmål om kalkuner
Første forelæser på scenen var Carsten Beck, økonom ved Instituttet for Fremtidsforskning, som i mere end 30 år har analyseret samfundsdata og kommet med anbefalinger til hvordan vi indretter os som samfund. Og han startede med en fortælling om en kalkun.
”Forestil jer at I er en tam kalkun der vokser op et sted i Midtvesten i USA. En privilegeret tilværelse, hvor du får alt hvad du kan spise, bliver beskyttet og føler stor tryghed ved de mennesker, der går omkring dig. Livet er godt og ser ud til at forblive fantastisk dejligt.
Så bliver det Thanksgiving (den amerikanske helligdag hvor kalkuner bliver slagtet og spist) og pludselig sker der noget uventet for kalkunen. Den bliver nødt til at revidere sine hidtidige antagelser om tilværelsen”, lød det til spredt latter fra den højloftede sal, hvor omkring 130 deltagere havde taget plads om en række mindre, runde borde.
Billedet, som fremtidsforskeren fremmaner, kaldes Talebs Kalkun (Taleb’s Turkey) og er en påmindelse om at vi ikke for evigt kan tage vores ellers rolige og forudsigelige hverdag for givet. Verden er ved at gå ind i en periode af uset fragmentering, de globale forsyningskæder fortsætter med at kollapse og Europas konkurrenceevne er, set under ét, ”på spanden” lige nu, sådan som Carsten Beck ser på tallene.
Alt sammen bidrager til et dystert billede som kun bliver værre af at de traditionelle og etablerede virksomheder kun har de kortsigtede briller på og kun tør tage små skridt ind i fremtiden, blandt andet fordi rundt regnet 60% af befolkningen helst orienterer sig mod nutiden eller fortiden og ser fremtiden som noget usikkert og skræmmende.
”Da jeg stod her på scenen sidste år lovede jeg jer, at I ville komme til at opleve det offentlige velfærds- og sundhedssystems sammenbrud i jeres egen levetid. Jeg har desværre samme melding med til jer i år”, lød det fra den erfarne fremtidsforsker, der dog også havde en løsning med; upopulær og dyr, men dog en løsning: ”Det, vi ved, der virker mest effektivt i sådan en situation, er at vi skal investere os ud af krisen. Men det kommer med en pris på 5 – 6% af BNP og de penge skal tages fra resten af den kage som samfundet koster at drive, og det er der ingen politikere der tør, hverken i Danmark eller andre steder i Europa lige nu,” sluttede Carsten Beck fra Institut for Fremtidsforskning.
En hyldest til bredden i dansk erhvervsliv
Herefter var det tid til et mere muntert indslag: Uddelingen af årets inspirationspriser for små og mellemstore virksomheder. Fordelt på i alt fire kategorier (den sunde arbejdsplads, internationalisering, socialt bidrag og den grønne omstilling) og med tre finalister i hver kategori blev en perlerække af virksomheder præsenteret i korte, lækre videoer på scenen inden hver vinder blev kaldt op for at modtage prisen, udformet som den velkendte, opadvendte tommelfinger (”thumb’s up”) samt et diplom og et varmt håndtryk.
I den indledende tale motiverede Erhverv Aarhus’ direktør uddelingen med, at den er en hyldest til bredden i dansk erhvervsliv og samtidig et vigtigt fokus på nogle områder som ellers kan virke usynlige, uhåndgribelige eller oversete på arbejdspladserne. Men som for både chefer, medarbejdere og bundlinje kun bliver mere og mere vigtige for virksomhederne i fremtiden – uanset deres størrelse og hvad de beskæftiger sig med.
Følgende virksomheder vandt SMV’ernes Inspirationspris 2024:
• I kategorien ”Den sunde arbejdsplads”: Become
• I kategorien ”Internationalisering”: Aduro
• I kategorien ”Socialt bidrag”: Skejby Rangers
• I kategorien ”Grøn omstilling”: Buus A/S
Eftermiddagens øvrige program bød blandt andet på oplæg fra
YouTuberen og bilentusiasten Niels Becker fra ”High On Cars” og Charlotte Junge, netværksekspert og forfatter.