Ny analyse: 8 ud af 10 danskere støtter praktisk spor til alle i folkeskolen

 

En ny meningsmåling viser overvældende støtte til regeringens forslag om en mere praktisk folkeskole. Det sker forud for, at regeringens folkeskoleudspil præsenteres onsdag.

Fra SMVdanmark
10. oktober 2023

Regeringen præsenterede onsdag et nyt politisk udspil om folkeskolen. Et af hovedelementerne vil være, at eleverne i folkeskolens ældste klasser får mulighed for at skifte nogle af de teoretiske fag ud med to dage om ugen på en virksomhed eller på en erhvervsskole, hvor de kan møde udfordringer fra en praktisk verden væk fra skolebænken.

Dét er der stor folkelig opbakning til, viser en ny survey fra Norstat på vegne af SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Hele 81 pct. af danskerne svarer, at det er en ”god idé” eller ”meget god idé”, at alle folkeskoleelever får mulighed for at vælge et praktisk spor i udskolingen. Kun 3 pct. svarer, at det er en “dårlig idé” eller “meget dårlig idé”.

Ifølge Kasper Munk Rasmussen, uddannelsesansvarlig i SMVdanmark, bør målingen bestyrke regeringen i, at der ikke skal rystes på hånden.

”Vi kan se, at forskellige kræfter, blandt andet Danmarks Lærerforening, ønsker at reservere det praktiske spor i udskolingen til en lille gruppe af skoletrætte elever. Det vil jeg gerne advare meget imod. For det første har alle elever godt af i højere grad at lære at kombinere praktisk og teoretisk viden.

For det andet er det helt afgørende, at vi ikke sender et signal om, at praktisk viden er for mere eller mindre skoletrætte elever. Derfor håber jeg, at regeringen vil føle sig bestyrket i, at de er på rette vej, når der nu er støtte fra mere end 80 pct. af danskerne,” siger han og uddyber:

”Vi har brug for, at de praktiske uddannelser i Danmark bliver et førstevalg for flere elever. De nye praktiske udskolingsspor har potentiale til at blive en motorvej til erhvervsuddannelserne på samme måde, som folkeskolen i dag er en motorvej til gymnasiet. Men det kræver, at det bliver en ret og en mulighed for alle elever. Ikke kun de skoletrætte,” siger Kasper Munk Rasmussen.

Mange unge står klar
SMVdanmark foreslår, at det praktiske spor kan starte allerede fra 7. klasse, og at erhvervsskolerne får mulighed for at udbyde hele udskolingen i folkeskolen fra 7. klasse på samme vis, som de i dag kan udbyde 10. klasse.

Og potentialet er stort. En undersøgelse fra VIVE på baggrund af besvarelser fra over 4.000 unge viser, at 47 pct. ville have valgt det praktiske spor i folkeskolen, hvis de havde haft muligheden for det. Der går ca. 150.000 unge i udskolingen. 47 pct. svarer til ca. 70.000 unge.

Der er desuden tidligere gennemført forsøg med praktiske spor i udskolingen. En evaluering viser, at eleverne oplever øget motivation, trivsel og læring, faglig progression, lavere fravær og lyst til at starte på en erhvervsuddannelse.

LÆS analysen HER

×