SMVdanmark: Regeringens erhvervspolitik dumper

 

Regeringens erhvervsvenlighed får dumpekarakter af SMVdanmark, der har spurgt de små og mellemstore virksomheder.

Fra SMVdanmark
20. oktober 2022

Socialdemokratiet scorer 2,1 point ud af 5 mulige, når man spørger de små og mellemstore virksomheder, hvordan de vurderer partiets erhvervsvenlighed. Socialdemokratiets placering rækker til en 10. plads ud af Folketingets 14 partier. Trist med så lav en placering for regeringspartiet, mener SMVdanmark.

Det Konservative Folkeparti og Venstre ligger næsten side om side som de mest erhvervsvenlige partier i Folketinget. I bunden ligger Enhedslisten, Frie Grønne og Alternativet.

I hvert fald hvis man spørger tømreren, frisøren, smedevirksomheden, det mindre revisionsfirma eller andre af de knap 1.100 ejere af små og mellemstore virksomheder, som har deltaget i SMVdanmarks analyse. De er blevet bedt om at vurdere de politiske partiers erhvervsvenlighed, dvs. i hvor høj grad partierne arbejder for gode vilkår for virksomhederne, på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er bedst.

Regeringen, dvs. Socialdemokratiet, ender på en 10. plads med en score på 2,1. Konservative og Venstre får næsten det dobbelte, nemlig henholdsvis 4,1 og 4,0.

Fra skåltaler til skuffelse
Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, mener det er skuffende, at regeringspartiet ikke har formået at leve op til alle deres egne skåltaler, hvor de ellers roser selvstændige og iværksættere.

“Regeringen har selv gentagne gange erklæret sin kærlighed til de mindre virksomheder og fortalt, hvor vigtige de er for samfundet. Men det er desværre blevet ved snak, og jeg har endnu til gode at se konkret politik, der for alvor har understøttet det brede erhvervsliv. Det har de selvstændige tydeligvis gennemskuet, og derfor dumper de regeringen,” siger han.

Ifølge Jakob Brandt er opfattelsen blandt de mindre virksomheder, at det er de store virksomheder, der bliver tilgodeset i flere af regeringens tiltag på erhvervsområdet.

”Det er de små, der skal betale gildet, når regeringen fx vælger at lade de store CO2-udledere som Aalborg Portland betale en lavere CO2-afgift end andre virksomheder. Og trods klare hensigtserklæringer fra regeringen har vi stadig ikke fået hverken et indgreb mod, at de store virksomheder kan forlange at få kredit i månedsvis hos deres mindre underleverandører, eller en lovgivning der pålægger bankerne at bevilge en erhvervskonto til nystartede iværksættere, medmindre der er tale om begrundet mistanke om fx hvidvaskning,” siger Jakob Brandt.

Corona trækker også ned
Corona-håndteringen har heller ikke hjulpet på synet på regeringens erhvervsvenlighed, mener han og henviser til, at regeringen fx fjernede erhvervslivets ret til fuld kompensation, lige inden de lukkede landet.

”Det stillede virksomhederne meget ringere, og medførte et kafkask forløb af forhandling om kompensationspakker resten af krisen igennem. Ganske vist var regeringen ikke alene om dette, men ofte foregik det hele så hurtigt, at de øvrige partier ikke havde tid til at sætte sig ind i regeringens udspil,” siger han. 

Større fokuks på virksomhederne fremover
Han kæmper for, at politikerne i højere grad prioriterer erhvervslivet i den kommende regeringsperiode, fordi det i høj grad er der, pengene til velfærdsstaten skal komme fra, og de mindre virksomheder spiller en afgørende rolle, mener han.

”De små og mellemstore virksomheder udgør 99 pct. af alle virksomheder og bidrager med næsten halvdelen af landets værdiskabelse. Det tænker mange – og måske også regeringen – bare ikke på, fordi det ikke er store, kendte brands som Lego og lignende,” siger Jakob Brandt og efterlyser, at Socialdemokratiet skæver til den meget høje score, som Venstre og Konservative, men også andre partier i blå blok, opnår.

”Jeg kan konstatere, at Socialdemokraterne her under valgkampen har taget en del borgerlige mærkesager til sig, og nu fx vil sænke indkomstskatten. Jeg håber, de også vil se på andre områder af blå bloks politik, for det er jo åbenlyst, at de mindre virksomheder vurderer, at her findes de bedste løsninger, når det gælder om at skabe gode rammer for erhvervslivet,” siger han.

Læs hele SMVdanmarks analyse her

×