Når den brændende platform står under vand

 

Årets erhvervskonference hos Aarhus Kommunes afdeling for teknik og miljø havde ”grøn byudvikling” øverst på dagsordenen, som blev udforsket i en række temaer denne eftermiddag i kontorhuset Blixens.

Fra Aarhus Haandværkerforening
Foto: Tore Plougheld
8. februar 2024

Hvor ligger byens bedste forsamlingshus i Aarhus? Spørger man kommunens direktør for Teknik og Miljø er svaret kontorhuset Blixens i Gellerup, som siden 2019 har været arbejdsplads for små 1.500 medarbejdere fra Aarhus Kommune.

Ordet ”bæredygtigt” går igen når direktøren denne gråvejrsdag tager imod på øverste etage i den åbne og imposante bygning, der beskrives som både økonomisk, socialt og klimamæssig bæredygtig og en model for fremtidens kontorbygninger.

Og netop fremtiden og dens udfordringer på klimaområdet for Aarhus by og opland var dagens program for Teknik og Miljøs årlige erhvervskonference med omkring 50 deltagere.

”Den brændende platform” er ved at drukne
Dagens seance blev indledt med en introduktion af rådmand Nicolaj Bang, der måtte forklare hvordan vi både befinder os på en brændende platform og samtidig står under vand:

”Lige nu står Brabrandsøen to meter over normal vandstand; det giver selvfølgelig en masse tekniske udfordringer her og nu, som vi også så for få uger siden hvor store dele af kommunen pludselig var dækket af vand, herunder midtbyen, hvis kloaksystem ikke kunne følge med. Men først og fremmest er det en anledning til at planlægge for fremtiden, for de her nedbørsmængder bliver både mere voldsomme og mere hyppige i årene som kommer, og det skal vores nuværende infrastruktur så vel som nye udvidelser af byen kunne håndtere”, lød det fra rådmanden for Teknik og Miljø.

Nicolaj Bang havde dog også en solstrålehistorie eller to med til forsamlingen:

”Aarhus er lige blevet kåret til verdens lykkeligste by og det synes jeg selvfølgelig er helt vildt fedt. Men det indbyder også til ydmyghed, for hvis vi skal være med i toppen skal vi også udvikle os. Vi skal tænke os om. Og vi skal hele tiden overveje hvordan vi får aarhusianerne med på vores ideer. Hermed tog rådmanden hul på dagens egentlige emne, som han belyste gennem nogle centrale pointer:

• Vi skal have en by hvor sosu’er og sygeplejersker også har råd til at bo
• Vi skal skabe en grøn mobilitet, men det er en svær balancegang, for vi skal også genere folk så lidt som muligt
• Denne vinter har vi set ind i ekstreme udfordringer med både is, regn og affaldsophobning. Vi kan ikke bare ignorere at der kommer mere nedbør i fremtiden
• Borgerinddragelse er vigtig. Men det er ikke det samme som at alle kan få alle deres ønsker opfyldt. Aktuelle projekter som Marselistunnellen og udvidelsen af havnen har lært os meget, og der ligger et stort arbejde foran os for at genopbygge tilliden mellem borgere og myndigheder så vi igen kan lære at række ud til hinanden
• Aarhus skal være CO2-neutral i 2030. Det er ikke sikkert at vi når helt i mål, men vi har allerede halveret vores udslip siden 2008, og med vores nye plan for 2025-30 sætter vi ind i en stærk slutspurt.

Herefter blev konferencedeltagerne fordelt på fem mindre grupper, som over de næste par timer i fællesskab kunne blive klogere og komme med egne input ved de opstillede stande.

×