
En praktisk guide til ESG
Den Europæiske Union vedtog i juli 2023 et nyt direktiv om bæredygtighed inden for miljø, sociale forhold og ledelse, forkortet CSRD.
Det er en forkortelse for Corporate Sustainability Reporting Directive.
Direktivet blev implementeret ved lov i Folketinget i maj 2024 og trådte i kraft i juni samme år.
Helt forenklet er målet med lovgivningen, at alle virksomheder over en vis størrelse har pligt til hvert år at rapportere en række faktorer inden for hvordan deres produkter og arbejdsprocesser påvirker miljø og klima, og dokumentere at de lever op til de europæiske standarder for god ledelse og sociale forhold på arbejdspladsen.
Kravene til indberetning af disse data gælder imidlertid ikke kun de største virksomheder, herunder i Danmark. Hvis du som ejer af en SMV samarbejder med eller arbejder for en større bygherre, eller udfører opgaver for det offentlige, kan og vil disse også stille krav til dig om at du kan dokumentere dine forhold, som følge af reglerne for kædeansvar.
Det er her, at ESG kommer ind i billedet.
Hvad er ESG?
ESG er en måde at strukturere arbejdet med bæredygtighed på, og dækker over begreberne Environment, Social og Governance. På dansk svarer det til miljø og klima, sociale forhold og virksomhedsadfærd.
Det sikrer at alle virksomheder på tværs af EU rapporterer om bæredygtighed på samme måde. Og sådan kan interessenter og investorer se hvordan hver enkelt virksomhed arbejder med bæredygtighed.
Endelig giver det virksomhederne de nødvendige værktøjer til at dokumentere deres indsatser på miljøområdet. Noget, der allerede nu er et vigtigt konkurrenceparameter for mange virksomheder, uanset deres størrelse, og som kun bliver vigtigere fremover.
Så hvor CSRD er den overordnede lovgivning på området, er ESG det værktøj der skal gøre dig og din virksomhed i stand til at dokumentere, at I lever op til kravene i CSRD-lovgivningen.
Hvem er omfattet af kravene?
Reglerne om ESG-rapportering omfatter flere typer virksomheder. Her er en oversigt over, hvilke virksomheder der er omfattet:
- Store virksomheder af interesse for offentligheden: Dette inkluderer primært børsnoterede virksomheder, kreditinstitutter og visse forsikringsselskaber med mere end 500 ansatte.Store virksomheder i regnskabsklasse C: Fra regnskabsåret 2025 vil store virksomheder i denne kategori også være omfattet.
- Børsnoterede små og mellemstore virksomheder (SMV’er): Disse virksomheder vil være omfattet fra regnskabsåret 2026.
Alle disse virksomheder skal rapportere om deres bæredygtighedsindsatser efter de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering og offentliggøre disse oplysninger om bæredygtighed. - Små og mellemstore virksomheder, der ikke er børsnoterede, er som beskrevet ikke underlagt lovkrav om bæredygtighedsrapportering. Som SMV kan man dog stadig opleve krav og forventninger om at dokumentere sit bæredygtighedsarbejde fra kunder og andre samarbejdspartnere.
Store virksomheder og finansielle partnere, som banker eller investorer, der er underlagt bæredygtighedsrapportering, kan kræve ESG-oplysninger fra deres samarbejdspartnere. Derfor kan man som SMV opleve en stigende efterspørgsel efter ESG-data fra ens samarbejdspartnere, for eksempel gennem ESG-spørgeskemaer.
Og derfor kan SMV’erne opleve at være indirekte påvirket af reglerne, så det kan være en fordel, at du allerede nu starter med at opgøre og dokumentere bæredygtige indsatser og ESG-data, så du er på forkant med kravene.
Få hjælp til at komme i gang
Hvis du og din virksomhed endnu ikke er begyndt på jeres ESG-indsats er der heldigvis hjælp at hente.
Allerførst kan du gå ind på den offentlige portal “Virksomhedsguiden” og finde flere detaljer. Her kan du også finde et standardiseret skema som du kan downloade og bruge kvit og frit til din ESG-rapportering.
En anden oplagt mulighed er at sende en medarbejder på ESG-kursus på for eksempel Erhvervsakademi Aarhus, eller indgå en aftale med Jobcenteret i Aarhus Kommune om at få en praktikant til din virksomhed, som allerede har taget et ESG-uddannelsesforløb, og har den helt rigtige værktøjskasse til at gå i gang med det samme med at klæde din virksomhed på.
Ring eller skriv til chefkonsulent Anker Nørlund Christensen, Erhvervsakademi Aarhus, hvis du vil høre mere om at få en ESG-praktikant til din virksomhed:
anc@eaaa.dk / telefon 72 28 61 73
Du er også velkommen til at kontakte Erhvervsakademiet hvis du ønsker en times gratis sparring omkring efter- og videreuddannelse til dig og dine ansatte.