Nye regler i Aarhus: Højst 1 minuts tomgang

 

Selvom kulden bider, er det altså slut med at have motoren tændt, når du holder stille i længere tid. Læs med her og få overblikket over reglerne, og hvornår du er undtaget, når du sidder bag rattet.

Fra Aarhus Kommune
30. november 2023

For at mindske luftforurening og bilstøj har Aarhus Byråd besluttet, at det nu kun er tilladt at holde i tomgang i op til 1 minut i hele Aarhus Kommune. Det gælder, uanset om du kører i varevogn, lastbil, bus, taxa, personbil, motorcykel eller knallert, og det gælder på både offentlige og private områder.

For de mange, der har arbejdsplads på farten, betyder det altså, at man skal finde en anden måde at holde varmen på, hvis man bruger bilen som radiator i f.eks. frokostpausen. Har du et fyr, som du varmer dig ved, og holder bilen ikke i tomgang, er du ikke begrænset af reglerne.

Ingen regler uden undtagelser
Der er en række undtagelser, der bl.a. skal sikre, at man stadig kan laste gods, og at man ikke står til en bøde, fordi man holder i kø i et af de aarhusianske lyskryds.

HER GÆLDER REGLERNE IKKE:

– Når du holder i kø i trafikken
– Hvis det er nødvendigt at have motoren tændt for at lave af- eller pålæsning af personer eller gods
– Når tomgang er påkrævet ved reparation og/eller justering af motoren
– Når der skabes trykluft eller lignende specielle tilfælde, hvor du har brug for motorkraft til arbejdsopgaver som for eksempel kranarbejde og til komprimering af affald
– Hvis du bruger køretøjet i forbindelse med en myndighedsopgave, hvor du er afhængig af motoren til at kunne bruge indbyggede funktioner. Det kan for eksempel være ambulancer, sygetransporter og brandbiler.

Læs mere på www.aarhus.dk/tomgang. Her kan du også downloade og printe plakater fra kampagnen ”Højst et minuts tomgang”, som netop nu er synlig rundt omkring i byrummet.

Fakta
Det er de enkelte kommunalbestyrelser, som beslutter de lokale regler for tomgang. Der kan derfor være forskel på hvilke regler, der gælder rundt om i landet.

Højst 1 minuts tomgang er i Aarhus Kommune vedtaget med det såkaldte tomgangsregulativ, som byrådet behandlede tidligere i år. Det er svært at sige, hvilke miljømæssige konsekvenser en ændring af regulativet har. Med kampagnen ”Højst et minuts tomgang” er målet at få flere til at stoppe motoren, når de holder stille.

Holder du i tomgang i mere end 1 minut kan det koste dig en bøde på 1.000 kr.

×