Ros til den nye finanslov fra SMVdanmark: Men stadig for meget bureaukrati
Regeringen har netop fremlagt næste års finanslov med deltagelse af alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten. Og hos SMVdanmark, der kæmper for omkring 18.000 små og mellemstore danske virksomheder er smilene brede hos direktør Jakob Brandt. Men han har også enkelte krtikpunkter.
Fra SMVdanmark og Aarhus Haandværkerforening
Foto: Pixabay.com
29. november 2023
Som så ofte før uddeler SMVdanmark både ris og ros til det kommende års finanslov, der i år er vedtaget af et næsten enstemmigt Folketing. En ny ordning der skal sikre iværksættere ret til en erhvervskonto og et stærkt tiltrængt løft til erhvervsskolerne er blandt de punkter der vækker glæde hos administrerende direktør Jakob Brandt. Men der er stadig lang vej igen når det gælder at rydde op i den bureaukratiske rodebunke af regler og forordninger, lyder dommen fra SMV.
Jubler over ret til erhvervskonto
SVM-regeringen med erhvervsminister Morten Bødskov (S) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i spidsen har netop offentliggjort et forslag, der sikrer, at iværksættere – ligesom privatpersoner – får ret til at få en basal indlånskonto i banken.
SMVdanmark mener, at forslaget vil få stor betydning for mange iværksættere, for alt for mange har oplevet, at bankerne siger nej uden saglig begrundelse. Samtidig sikrer forslaget, at platugler holdes ude.Mange iværksættere bruger kræfter og tid på at få en helt basal indlånskonto i banken. For mens banken som udgangspunkt ikke kan sige nej til at oprette en konto til en privatperson, så kan den uden videre begrundelse afvise at oprette en erhvervskonto.
Det vil regeringen nu lave om på, og det møder stor anerkendelse hos Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
”Jeg vil gerne rose regeringen for, at man nu vil give de selvstændige samme rettigheder som lønmodtagerne. Det er en kæmpe sejr for Iværksætterdanmark. Vi har over årene set alt for mange eksempler på iværksættere, der bliver afvist helt uden begrundelse eller af usaglige årsager. En erhvervskonto er lige så vigtig for den selvstændige som vand i hanen eller strøm i kontakten, så det er ikke i orden, at banken skal have magt til bare at sige nej uden begrundelse,” siger Jakob Brandt.
Han mener, at når banken siger nej, er det ofte fordi, banken mener, den selvstændige ikke er en god nok forretning for banken. Men bankerne bør løfte deres del af ansvaret for, at det er let at starte virksomhed i Danmark, lyder det fra SMV-bossen.
“Vi har som samfund brug for, at man kan få en konto, når man starter virksomhed. Der er jo ikke tale om et lån eller en kassekredit, så risikoen for banken er begrænset. Konsekvensen er, at mange iværksættere i dag bruger tid og energi på at kontakte flere banker for bare at få en basal bankkonto, som de i øvrigt betaler for. Det var bedre, at de brugte tiden på at få virksomhederne til at udvikle sig og vokse – også til gavn for væksten i Danmark, ” siger Jakob Brandt.
Fair at platugler holdes ude
Lovforslaget giver banken ret til at sige nej, men kun i særlige tilfælde som fx mistanke om hvidvask eller økonomisk kriminalitet. Det mener Jakob Brandt er helt fair.
”Selvfølgelig skal man kunne stoppe platugler, skattesnydere og hvidvaskere, og det vil bankerne fortsat have mulighed for med det nye forslag. Men nu kan de ikke længere bare affærdige seriøse, hårdtarbejdende iværksættere, der brænder for at komme i gang, og det glæder mig utroligt meget,” siger han
Til gengæld vil han nøje overvåge, om bankerne i fremtiden prøver at krybe gennem eventuelle smuthuller i lovgivningen.
”Vi bliver vagthunde her. Jeg kunne godt frygte, at bankerne ønsker at stressteste lovgivningen til bristepunktet for at se, om de alligevel kan sige nej med så få argumenter som muligt. Men det skal de ikke slippe godt fra,” siger Jakob Brandt.
SMVdanmark har i årevis presset på for et politisk indgreb og har tidligere dokumenteret, at hver 10. selvstændige måtte kæmpe med bankerne for at få en erhvervskonto.
”SMVdanmark har som mærkesag, at det skal være nemmere at starte og drive virksomhed i Danmark. Hvis vi mener alle skåltalerne alvorligt, hvor vi priser iværksætteri højt, så må vi også have nogle regler, der understøtter de selvstændige. Det er dette forslag et virkeligt godt eksempel på, og derfor skal regeringen har stor ros for at fjerne denne store barriere for iværksætteri i Danmark,” siger Jakob Brandt.
På andre områder sker der dog ikke nok til at tilfredsstille ambitionerne for SMVdanmark, hvis årlige møde med politikerne på Christiansborg for få uger siden netop havde kampen mod bureaukratiet øverst på dagsordenen.
”Finansloven samler stort set hele Folketinget og rummer investeringer, der er vigtige for dansk erhvervsliv, og det skal der lyde en stor tak for. Men finansloven er også et kludetæppe, der skal favne så bredt, at den ikke for alvor tager livtag med dansk erhvervslivs største udfordringer,” siger han.
Savner to vigtige indsatser
”De mindre virksomheder er ved at drukne i offentligt bureaukrati, og der bruges alt for meget tid og energi på det. Hvis man ville gøre noget for erhvervslivet, så er det her indsatsområde nr. 1. Så det er skuffende, at der intet sker her.
Desuden mangler jeg en større forståelse for, at uden tilstrækkeligt med velkvalificerede medarbejdere, så hæmmer man de danske virksomheder. Og der er hverken kortsigtede tiltag eller langsigtede visioner, når det gælder, hvordan vi skaffer flere hænder og hoveder i de danske virksomheder,” siger han.
Omvendt roser han, at finansloven ikke puster til inflationen, men alligevel rummer et stærkt, økonomisk løft til erhvervsskolerne og penge til at gøre det lettere og bedre at være iværksætter.
“Vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte til bl.a. den grønne omstilling, og et løft af erhvervsskolerne er derfor en helt afgørende investering. Det vil betyde, at skolerne kan levere en væsentlig højere kvalitet og blive mere attraktive at gå på. Desuden er det helt rigtig set, at vi skal understøtte dem, vi skal leve af i fremtiden, nemlig iværksætterne, og det er godt, at politikerne tilgodeser dem,” siger Jakob Brandt.
Positivt med genbrug og hjælp til filmbranchen
Blandt de mindre poster på budgettet er Jakob Brandt positiv over for de tanker, der ligger i genanvendelse af materialer, især når det gælder reparation af biler.
”Det kan give god mening med en handlingsplan for reparationer og adgang til reservedele, men det er helt afgørende, at det ikke bliver en syltekrukke. Vi har længe talt for en afskaffelse af reparationsgrænsen og for at gøre det nemmere at vælge genbrugsdele til, når man skal have repareret sin bil. Det vil jeg opfordre regeringen og partierne bag finanslovsaftalen til at tage med i det kommende oplæg. Det giver både mening i et økonomisk perspektiv og i forhold til den grønne dagsorden,” siger han.
Også de 40 mio. kr. til en nødlidende filmbranche kvitterer han for.
”Det er i sidste øjeblik. Store dele af filmbranchen hænger i med neglene, og de kan ikke vente på udmøntningen af den store aftale, der landede på kulturområdet for nyligt. Derfor er de finanslovs-penge, der falder allerede næste år, helt afgørende førstehjælp,” siger Jakob Brandt.