Valgmøde i orkanens øje på Aarhus Havn
Toppolitikere fra et bredt spektrum af partier havde overskud til humor og kærlige stikpiller til hinanden på velbesøgt valgmøde hos Jyllands-Posten
Af Aarhus Haandværkerforening
Foto: Tore Plougheld
28. oktober 2022
Er de ansatte i den offentlige sektor lønførende? Er den enkeltes uddannelse til for livet eller for erhvervslivet? Hvad sker der lige for den ”hen-over-midten-fetishcisme” der lige nu blæser over Danmark som en orkan? Og hvorfor var det et stort problem for Venstre at medlemmerne af Liberal Alliance pludselig lærte at klatre i træer?
Spørgsmålene var mange og tal og tørre stikpiller føg gennem luften i rasende tempo da seks toppolitikere krydsede verbale klinger i Aarhus torsdag aften inden den sidste weekend før det kommende folketingsvalg.
Rammerne var Jyllands-Postens smukke nye bygning på Aarhus Havn og værterne denne aften var Aarhus Haandværkerforening, Erhverv Aarhus, HK Østjylland og Dansk Industri, som til sammen stillede spørgsmålet: ”Hvem skal have erhvervslivets stemme?” til følgende politikere:
Finansminister Nicolai Wammen (S)
Klimaordfører Rasmus Nordquist (SF)
Finansordfører Troels Lund Poulsen (V)
Erhvervs- og klimaordfører Mona Juul (Kons)
Partileder og erhvervsordfører Alex Vanopslagh (LA)
Finansordfører Andreas Steenberg (Radikale)
Aftenens debatchef og ordstyrer var chefredaktør Jacob Nybroe, der blandt andet ledte paneldeltagerne gennem temaer som arbejdsudbud, spørgsmålene om arbejdskraft fra ikke-EU-lande, og fordelingen af skoleelever der bliver optaget på henholdsvis gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser.
På trods af ideologiske, historiske og personlige uenigheder politikerne imellem blev debatten gennemført med smil og små latterudbrud fra både deltagere og tilskuere og tonen var generelt kammeratlig og drillerierne godmodige. Og selvom der var meget politikerne ”kunne være enige om at være uenige om” var der også konsensus om vigtige ting: Som at der BLIVER indgået politiske aftaler på tværs af blokke og partier hver eneste dag i folketinget.
Og, relevant i dagens sammenhæng, at det ER et kæmpe problem at der over de næste år kommer til at mangle op mod 100.000 mennesker på det danske arbejdsmarked; og det fra et udgangspunkt hvor vi lige nu har ”historisk høj beskæftigelse”, men også ser ind i en meget stor generation af arbejdskraft der snart går på pension på én gang.
Aftenens største spontane bifald tilfaldt de konservatives Mona Juul under netop debatten om uddannelse og SU da hun stillede spørgsmålet: ”Uddanner vi os for livet eller uddanner vi os til erhvervslivet? Historisk har man taget én uddannelse én gang i sit liv, og så var det ”over and out”, men sådan er det ikke nødvendigvis længere, og det skal vores uddannelsessystem afspejle”.