Dom i kopi-sag vækker glæde hos SMVdanmark

Håber det kan afskrække andre fra at plagiere, lyder det fra SMVdanmarks chefjurist Jeppe Rosenmejer

Af Aarhus Haandværkerforening
Foto: Genrefoto (ottawagraphics / pixabay.com)
31. januar 2023

Mandag 30. januar faldt der dom i kopisagen mellem forretningsmanden Christian Bitz og keramikeren Kasper Würtz, der har stået på helt siden 2016. Nu har Sø – og Handelsretten afgjort at Christian Bitz og grosistfirmaet F & H skal betale i alt seks millioner kroner til keramikeren for plagiat samt 400.000 kroner personligt til Kasper Würtz og dække hans sagsomkostninger, der for længst er løbet op over en million kroner.

Allerede i 2021 fastslog retten at Christian Bitz havde overtrådt grænsen mellem at lade sig inspirere og til at kopiere udvalgte lervarer designet og markedsført af Kasper Würtz – et forløb, der i medierne er blevet døbt ”Keramikkrigen”. Mandagens afgørelse var kun et spørgsmål om erstatningsbeløbets størrelse, og begge sagens parter har mulighed for at anke dommen.

Alligevel glæder SMVdanmarks chefjurist Jeppe Rosenmejer sig over resultatet trods den langstrakte proces. For i Danmark kæmper mange mindre designvirksomheder med plagiat, og de færreste har økonomiske ressourcer til at tage kampen op i retten mod de ofte store og veletablerede firmaer som de mener kopierer dem:

”Det er med til at fortrænge dem (de små virksomheder, red.) fra markedet. De har brugt tid og penge på at designe og udvikle deres produkter, og så kommer der nogen som med et snuptag tager hele den kreative proces og udkonkurrerer dem. Det smadrer deres produkt”, fortæller chefjuristen til TV2 som en kommentar til dommen.

Rammer næsten 40% af danske virksomheder
De seneste tal fra EU-myndigheden EUPO, Kontoret for Harmonisering i Det Indre Marked er fra 2019. De viser at hvor omkring hver fjerde såkaldte kreative virksomhed med under 250 ansatte oplevede at få krænket deres ophavsret, så gjaldt dette hele 38,3% af de undersøgte virksomheder.

Og selvom der er tale om en millionerstatning og dækning af omkostninger til den langstrakte retssag, er det ikke sikkert at beløbet i sidste ende dækker de reelle tab, vurderer Jeppe Rosenmejer fra SMVdanmark, der er interesseorganisationen for omkring 18.000 danske små og mellemstore virksomheder:

”Jeg er stadig ikke sikker på, at sagsomkostningerne står mål med hvad der er brugt, men det er stadig en væsentlig bet for dem, der har krænket Kasper Würtz”.

Begge parter har nu mulighed for at anke afgørelsen om erstatningsbeløbets størrelse.

Læs mere om dommen hos TV2:

https://www.tv2ostjylland.dk/tv2dk/organisation-jubler-over-bitz-dom

https://nyheder.tv2.dk/business/2023-01-30-christian-bitz-skal-betale-millionbelob-til-keramiker

×