Antal konkurser fortsætter med at stige

 

289 aktive virksomheder gik konkurs i marts måned i år ifølge Danmarks Statistik – og bunden ser ikke ud til at være nået endnu

Danmarks Statistik / TV2 / Aarhus Haandværkerforening
Foto: SMVdanmark
12. april 2023

Så langt i år er 837 virksomheder erklæret konkurs, hvilket er en stigning på mere end 40% i forhold til samme periode sidste år og det højeste tal der er set i Danmark siden 2010. Ifølge Nykredit skal de to primære årsager findes dels i en opbremsning af forbruget og dels et ”efterslæb” fra de såkaldte Corona-hjælpepakker som i en periode har holdt en række virksomheder kunstigt i live.

Konkurserne udløser et tab på omkring 2200 fuldtidsstillinger, men i det store billede er det ikke det vigtigste, mener Nykredits chefanalytiker Palle Sørensen:

”Omkring 70.000 personer forlader deres arbejde hver måned og cirka lige så mange får et nyt job, så konsekvenserne er til at overskue – især når der stadig er mangel på arbejdskraft i mange virksomheder”.

Dansk Erhverv: Ingen udsigt til bedring her og nu
Det er især brancher som transport, handel, restauranter og byggeri der lige nu rammes af konkurser. Og Dansk Erhverv er ikke optimistiske for den nærmeste fremtid:

”De højere produktionsomkostninger og den svagere efterspørgsel vil få flere virksomheder til at gå konkurs i løbet af det kommende halve år. Rentestigninger og et faldende privatforbrug giver stadig grund til bekymring” lyder det fra seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

×