Hvor kommer din nye, udenlandske medarbejder fra?

 

De senere år er vægten af udenlandsk arbejdskraft, der bliver hyret til danske jobs, svinget fra Polen og Østeuropa og i retning af middelhavslandene Spanien, Portugal og Italien. Den danske stat opgraderer indsatsen for at koordinere tiltrækningen af kvalificerede medarbejdere fra de sydlige egne af Europa.

Fra Aarhus Haandværkerforening, Ritzau og Børsen
Grafik: Pixabay.com

04. september 2023

I årevis har det været en selvfølge at ”udenlandsk arbejdskraft” var lig med håndværkere fra Polen. Eller måske Ungarn, Rumænien eller Tjekkiet.

Dette mønster er ikke bare ved at ændre sig. Det sker endda hurtigere end mange arbejdsgivere måske forestiller sig, til fordel for en mere blandet arbejdsstyrke hvor lande som Italien og Portugal i stigende grad sender deres landsmænd nordpå for at arbejde i alt fra landbrug og industri til specialiserede stillinger inden for teknik og ledelse.

Faktisk er der på 12 år sket en femdobling af arbejdstagere fra Sydeuropa der arbejder i Danmark, så tallet nu er oppe på 20.000 personer.

Det skriver BØRSEN i en ny artikel.

Mange ledige stillinger
Udlændinge, der søger arbejde i Danmark kan læse jobopslag fra en lang række brancher på den danske statslige hjemmeside ”Work In Denmark”

https://www.workindenmark.dk/

Lige nu er mere end 3.000 stillinger slået op, fra ufaglært slagteriarbejde til PhD-stillinger i cellebiologi på DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Formen og præsentationen er stort set den samme som de danske virksomheder kender hvis de rekrutterer medarbejdere via JobNet, det vil sige de kommunale jobcentre.

Og faktisk er der så stort fokus på at tiltrække arbejdskraft fra det sydlige Europa, at den forrige S-regering gik med planer om at placere en fysisk arbejdsformidling flere steder i Middelhavslandene – en plan, der dog endnu ikke er ført ud i livet.

.…Men polakkerne er stadig i flertal
Myten om polakkerne holder dog stadig i Danmark, idet de udgør den største gruppe af udenlandsk arbejdskraft med cirka 38.000 personer. Herefter følger Tyskland, Sverige og Ukraine.

×