SMVdanmark om åbningstalen: Reform af grundskolen bør inspirere til indsats for virksomhederne

 

Statsministeren varsler i sin åbningstale, at grundskolen skal være praktisk orienteret og slippe for regler. SMVdanmark kvitterer positivt og opfordrer desuden til, at den afbureaukratisering også skal ske over for virksomhederne.

Fra SMVdanmark
04. oktober 2023

Statsminister Mette Frederiksen har netop holdt sin åbningstale, og den modtages positivt af Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, men han mener, regeringen kun adresserer dele af Danmarks problemer.

”Regeringens ambition om at sætte folkeskolen fri for regler og gøre undervisning mere praktisk rettet er stærkt opmuntrende. Fokus er helt rigtigt. I dag er folkeskolen en motorvej til gymnasiet, men i de kommende år vil over 150.000 faglærte som fx murere, smede og tømrere gå på pension, og medmindre vi gør noget, har vi har slet ikke nok unge til at overtage deres pladser.

En grundskole, der i højere grad opmuntrer og inspirerer eleverne til at gå den faglærte vej er helt rigtigt set. Jeg er helt enig med statsministeren i, at vi skal finde flere konkrete veje for unge i vores uddannelsessystem blandt andet gennem mesterlære-ordningen. Det ser jeg frem til samarbejdet om,” lyder det fra Jakob Brandt, der repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Han opfordrer kraftigt til, at regeringens målsætning om markant færre regler i grundskolen bliver videreført til resten af dansk erhvervsliv.

”Når vi spørger virksomhederne, hvad der er deres største problem og den største stopklods i deres hverdag, så svarer de bureaukrati. De små og mellemstore virksomheder bruger milliarder af kroner og titusindvis af fuldtidsmedarbejdere på indberetninger, afrapportering, nye love og kontakt til det offentlige for at få vejledning.

Hvis regeringen har samme ambitionsniveau, når det gælder færre bøvlede regler for de danske virksomheder, som de har for grundskolen, så vil det potentielt gøre en kæmpe forskel for erhvervslivet,” siger han.

Endeligt efterlyser han større fokus på flere hænder og hoveder til virksomhederne.

”Det er skønt med det fokus på flere faglærte, men det er ikke nok. Jeg savner nogle ord om senere tilbagetrækning, hvordan vi gør det mere attraktivt at arbejde, så flere gør det, og en ambition om at gøre det lettere at tiltrække dygtige udlændinge til at hjælpe de danske kollegaer med fx vores grønne omstilling og energieffektivisering,” slutter SMVdanmarks direktør.

×