Erhvervsordførere: ”Politikerne har brug for hjælp”
Hans Andersen (V) og Pernille Vermund (NB) var enige om, at politikerne på Christiansborg har brug for hjælp, når det kommer til at finde regler der kan afskaffes for at rydde op i bureaukratiet.
Fra Aarhus Haandværkerforening
Foto: Tore Plougheld
01. november 2023
”Peg på de regler, vi kan afskaffe! Folketinget har brug for al den hjælp vi kan få, hvis vi skal komme nogen vegne med at nedbringe mængden af unødvendigt bureaukrati og papirarbejde”.
Sådan lød indledningen fra Venstres erhvervsordfører Hans Andersen, da han på SMVdanmarks Christiansborg-møde var i paneldebat med Nye Borgerliges politiske ordfører og erhvervsordfører Pernille Vermund med temaet: ”Bureaukrati”.
Nok var dette dagens gennemgående tema på det daglange møde i Fællessalen på Christiansborg, men blandt de to programsatte paneldebatter og ministerdialogen fik emnet ikke desto mindre sit helt eget punkt med to af Folketingets mest fremtrædende erhvervsordførere i samtale. Og hvis man som tilhører havde forventet en hidsig duel på ord om politiske spidsfindigheder og personlige mærkesager måtte man nok gå skuffet derfra.
For de to ordførere – fra henholdsvis regering og opposition – var udpræget enige om at der ikke bliver gjort nok for at gøre livet lettere for små og mellemstore danske virksomheder når det kommer til bureaukrati og regler. Og at Folketingets folkevalgte politikere bestemt ikke er dem, der altid ved hvilke løsninger der er bedst – og derfor er nødt til at række ud og skaffe sig indblik ved at spørge de involverede virksomheder og brancher, der sidder med problemerne og de faretruende høje tårne af papirer, skemaer, formularer og cirkulærer til daglig.
Lavere skat og færre støtteordninger
Nye Borgerliges Pernille Vermunds universalløsning var at skære igennem ved at forenkle de nuværende procedurer og indføre flere ”solnedgangsklausuler” for at sikre at love og regler automatisk ophører når de ikke længere er relevante.
”I USA er den grønne omstilling direkte finansieret af skattefradrag. Det er enkelt og til at forstå for alle. I det hele taget skal vores regler være til at administrere, forstå og arbejde med for alle. Vores velfærdssamfund forudsætter velstand, og fra for eksempel EU’s side kan vi ikke forvente os færre regler de kommende år. EU-bureaukratiet er i sidste ende et resultat af flertallets ønsker, og hver gang der kommer et nyt krav, ender det som 50 nye regler”, lød det fra Pernille Vermund.
Nye Borgerliges erhvervsordfører påpegede desuden, at den nyligt proklamerede reduktion i EU-reglerne på 25%, som formand for EU-kommissionen Ursula von der Leyen annoncerede i sin ”State of the Union”-tale i september i år, kun gælder indberetningerne til EU, hvilket selvfølgelig er et fremskridt, men slet ikke i nærheden af at være tilstrækkeligt.
”Hvis du som lille virksomhed i dag vil søge en pulje med EU-midler til for eksempel at reducere din miljøbelastning, så kræver det så specialiseret en viden, at du typisk er nødt til at ansætte nye medarbejdere med denne viden som ikke skal lave andet – og udgiften til dem må så dækkes af de midler, du søger. Det er hul i hovedet og det må og skal vi kunne gøre bedre”, mente erhvervsordføreren, der hermed takkede af for denne paneldebat.
Dette er den tredje af i alt fire artikler med indholdet fra SMVdanmarks Christiansborg-møde i oktober 2023 skrevet af Aarhus Haandværkerforening.