Regeringens finanslovsforslag skuffer stort

Ingen udsigt til nye investeringer i erhvervsuddannelserne eller hjælp til digitaliseringen i små og mellemstore virksomheder. SMVdanmark kalder regeringens finanslovsforslag “en tynd kop te”

Fra SMVdanmark
Foto: Tumisu (pixabay.com)

Man skal have den helt store lup frem for at finde noget for erhvervslivet i regeringens forslag til finanslov. Regeringen har ingen reformforslag eller tiltag, der kan styrke erhvervslivet, herunder afhjælpe manglen på arbejdskraft. Dog skal det anerkendes, at regeringen ikke falder for fristelsen til at dele milde gaver ud, på trods af at et folketingsvalg nok er nært forestående, mener SMVdanmark.

Regeringen har netop offentliggjort sit finanslovsforslag, og i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, er adm. direktør Jakob Brandt slemt skuffet og kalder forslaget ”en tynd kop the, der nærmest er det rene vand”.

”Vi har et erhvervsliv, der er stærkt presset af eksploderende energipriser og inflation, og som står over for en endnu blodigere kamp om den kvalificerede arbejdskraft næste år. Alligevel rummer finanslovsforslaget ingen reformer, ingen konkrete initiativer til at øge tilgangen af nye medarbejdere, og intet der gør det lettere at drive virksomhed i Danmark. Det er skuffende,” siger han.

Han gør opmærksom på, at de øgede bevillinger til den offentlige sektor yderligere vil skærpe konkurrencen om at tiltrække den rette arbejdskraft, når der skal ansættes flere i fx sundhedsvæsenet.

”Der bliver benhård kamp om arbejdskraften næste år, men hvis velfærdssamfundet skal kunne finansieres de næste mange år, skal de private virksomheder styrkes og tilgodeses, og det sker ikke. Hverken i form af lavere beskatning, øget arbejdsstyrke eller mindre bureaukrati,” siger han.

Ros til den økonomiske ramme
Dog roser han den stramme økonomiske ramme.

”Regeringen falder ikke for fristelsen til at dele milde gaver ud, på trods af at et folketingsvalg nok er nært forestående. Men alligevel er det desværre tydeligt, at regeringen mener, det giver flere stemmer at styrke fx ældreområdet end at styrke det erhvervsliv, der skal finansiere det,” siger Jakob Brandt.

Ingen investering i erhvervsuddannelserne
Jakob Brandt mener også, det er skuffende, at der ikke er en krone i regeringens finanslovsudspil til at løfte erhvervsuddannelserne.

”Vi står overfor en stor mangel på faglærte, og den mangel vil forsinke den grønne omstilling og omlægning af energiforsyningen og koste danske arbejdspladser. Erhvervsuddannelserne har brug for en investering i kvalitet.

Det havde været oplagt for regeringen at omprioritere midler inden for uddannelsessystemet og på den måde prioritere erhvervsuddannelserne, hvor der mangler arbejdskraft, uden at øge de samlede offentlige udgifter,” siger Jakob Brandt.

Regeringen overser forebyggelse
”Denne finanslov er med til at udmønte endnu en milliardstigning i sundhedsudgifterne, men intet om forebyggelse. Sundhedsområdet spiser en større og større andel af det offentlige budget, og derfor er det dybt ærgerligt, at regeringen ikke er kommet ud over rampen med forebyggelses-initiativer, der kan få flere danskere i gang med at være fysisk aktive, så vi på lang sigt kan være med til at bremse den voldsomme stigning i sundhedsudgifterne,” siger Jakob Brandt.

Ingen penge til SMV’ernes digitale udfordringer
”Det er trist, at udspillet stort set ikke rummer støtte til digitalisering i de små virksomheder, som har brug for hjælp til det. Udspillet afsætter 260 mio. kr. til det fællesoffentlige digitaliseringssamarbejde. Det eneste positive ved det er, at det vil kunne frigøre hænder fra den offentlige sektor på længere sigt,” siger Jakob Brandt.

Læs også: Ny udbudslov styrker mindre virksomheder

Læs også: Papirarbejde koster små virksomheder miliarder

×